Opiskelijainfo

 • Arkkitehtikillan sähköpostilistat

  Postituslistat ovat tällä hetkellä osaston pääsääntöinen tiedotuksen väline ja tiedonsaannin kannalta postituslistoille liittyminen on erityisen tärkeää heti opintojen alettua. Postituslistoille liittyminen tapahtuu ohjatusti kunkin listan omalla sivulla, joille pääsee klikkaamalla kunkin listan otsikkoa tällä sivulla. Kannattaa huomioida, että tavallisesti vain listan jäsenet voivat postittaa vapaasti listoille viestejä ja muiden lähettämät viestit kulkevat listoille moderoinnin kautta. Vältä liitetiedostojen lähettämistä, jäsentele viestisi lyhyeksi ja ytimekkääksi ja kiinnitä erityistä huomiota viestisi otsikointiin.

  • Arkkitop
  • Tälle listalle saa postittaa vain suoranaisesti opiskelua koskevia tiedotteita. Listan kautta kulkee tavallisesti myös kaikkien kurssien informaatio, ellei kurssilla toisin ilmoiteta. Postittaaksesi viestin listalle, lähetä viesti osoitteeseen .
  • Arkilta
  • Arkkitopia vapaampi lista. Tälle listalle lähetetään tietoa esimerkiksi vapaa-ajan menoista, bileistä, harrasteista, opiskelijoiden välisiä osto- ja myynti-ilmoituksia. Postittaaksesi viestin listalle, lähetä viesti osoitteeseen
  • Vuosikurssien omat listat
  • Jokaisella vuosikurssilla on yleensä oma postituslistansa vuosikurssin sisäisiä asioita varten. Listalle liittymislinkki on yleensä muotoa http://lists.oulu.fi/mailman/listinfo/ark00, jossa ’00’ kuvaa vuosikurssia. Kunkin vuosikurssin listaa hoitavat aluksi pienryhmäohjaajat ja tavallisesti viimeistään fuksivuoden lopulla vuosikurssilistan ylläpito siirtyy yhdelle tai useammalle vuosikurssilaiselle.
  • Aomonarch
  • Osastolla opiskelevien kansainvälisten opiskelijoiden tiedotuslista, jolle ei kannata unohtaa laittaa tiedotteita esimerkiksi bileistä ja muista mukavista menoista kansainvälisellä kielellä (englanniksi). Postittaaksesi viestin listalle, lähetä viesti osoitteeseen
  • A-Kilta
  • Tälle listalle voivat liittyä vain Arkkitehtikillan hallituksen jäsenet sekä toimihenkilöt ja se on tarkoitettu hallituksen ja toimareiden tiedottamiseen kiltafoorumin ohella. Postittaaksesi viestin koko hallitukselle, lähetä viesti osoitteeseen

  Näiden viiden arkkitehtiopiskelijoille tarkoitetun listan lisäksi Oulun Yliopiston Ylioppilaskunta ylläpitää useita postituslistoja. Kaikkien postituslistojen postit eivät tule automaattisesti Arkkitehtikillan listoille. Killan tiedotusvastaava huolehtii muiden tarpeellisten, arkkitehtiopiskelijoita mahdollisesti kiinnostavien tapahtumien ja asioiden postittamisesta killan listoille.

 • Kopoboksi

  Kopoboksiin voit kirjoittaa luottamuksellisesti ja halutessasi nimettömästi opiskeluun ja opetukseen liittyviä huolia, murheita tai toiveita. Kehitysehdotuksia opiskelijatoimintaan liittyen voi esittää suoraan hallitukselle tai ottamalla yhteyttä asiasta vastaavaan toimihenkilöön tai hallituksen jäseneen.

  Nimeä ja sähköpostiosoitetta käsitellään luottamuksellisesti, eikä niihin ole pääsyä kuin Killan koulutuspoliittisella vastaavalla.

 • Tulostaminen opiskelijoille

  Yleistä tulostamisesta

  A3-kokoiset ja sitä pienemmät arkit kannattaa tulostaa joko kopioliikkeessä, tai yliopiston normaaleilla tulostimilla, joista entinen monistamon kone väistötilojen poikkikäytävällä lienee paras. A3-kokoa suurempien arkkien tulostaminen hoituu tulostuskopin lakanatulostimella, tarkempia ohjeita alla. Tulostuskopilla on myös kaksi 3d-tulostinta, mutta on erittäin suositeltavaa tutustua ennemmin Fablabin tarjontaan sellaisen tarpeessa.

  Lakanatulostamisesta

  Lakanatulostin on mustesuihkutulostin, joka tulostaa paperirullalle (tai tarvittaessa arkeille). Tulostusalueen leveys on paperista riippuen joko 900 mm tai 1000 mm. Tulostaminen onnistuu nopeiten ja helpoiten yhdestä PDF-tiedostosta, jossa on kaikki tulostettavat sivut. Vaikka teknisesti ottaen riittää, että tulostettava kuvasi lyhin mitta on enintään 1000 mm, tulostuksesta laskutetaan rullametreinä. Kuvakoon sovittaminen paperikokoon siis kannattaa.

  Resoluution kannattaa olla yli 254 DPI. Tätä pienemmillä resoluutioilla tulostetut kuvat alkavat näyttää rosoisilta, joskin planssitulostuksessa 200 DPI on yleensä vielä riittävä. Viivapiirroksissa matala resoluutio näkyy hyvin selvästi, niitä ei kannata tehdä alle 300 DPI. JPEG-pakkaus voi heikentää kuvanlaatua merkittävästi. Jos useampisivuisen tiedoston koko on alle 100 Mt, kannattaa PDF-tulostimen pakkausasetukset tarkistaa.

  Väriprofiilien suhteen on tärkeintä, että tiedostossa on sellainen määriteltynä. Tiedekunnan koneilla tehdessä sRGB on turvallisin väriprofiili, sillä näyttöjen väriavaruus ei riitä näyttämään laajempia profiileja ja tulostaessa niillä voi tulla yllätyksiä. CMYK-käännöstä tulostin ei tarvitse, mutta siitä ei ole haittaa. Kalibroimattomaan tietokoneen näyttöön ei voi luottaa värien määrityksessä ja kalibroituunkin näyttöön kannattaa suhtautua varauksella. Esimerkiksi valtaosa tiedekunnan näytöistä näyttää kuvan aavistuksen liian sinisenä, minkä vuoksi tulosteesta tulee helposti kellertävä. Toinen tavallinen tulostuksen laatuongelma on selvästi näkyvä raja häivytyksissä puhtaan valkoisen ja hyvin haalean värin välillä. Tältä välttyy, kun ei koskaan häivytä aivan valkoiseen, vaan ennemmin hyvin vaalean harmaaseen.

  Tarkistuslista ennen tulostusta

  • Onko päivämäärä oikea?
  • Ovatko tekstien koot sopivia? (suurelle sivukoolle tulee todella helposti liian suurta tekstiä)
  • Onko kuvassa leikkausmerkintöjä (crop mark)?
  • Näkyvätkö leikkausmerkinnät lopullisessa PDF:ssä? Mikäli eivät, vaihda paperikooksi sopiva ylikoko.
  • Mikäli käytät InDesignia, hälyttääkö ohjelma virheistä tiedostossa? (Vihreä tai punainen pallo alapalkissa, näyttää mm. jos tiedostossa on tekstejä jotka eivät mahdu tekstikenttiinsä)
  • Oletko käynyt tiedoston ajatuksen kanssa läpi vielä kerran ja tarkistanut, ettei mitään puutu?

  Tulostajien yhteystiedot:

  Ville Mujunen
  ville.muj @ gmail.com
  044 585 3803

  Joni Lustig
  jlustig @ student.oulu.fi
  040 416 8122

  Antti Jäppinen
  antti.jappinen @ student.oulu.fi
  050 433 6557

  Jos olet kiinnostunut tulostushommista, ota yhteyttä.