Paikan henki ja luonne arkkitehtuurissa : lähtökohtia suunnittelutyön aloittamiselle

Teemu Pulkkinen

Diplomityöni on kirjallinen tutkielma paikan hengestä arkkitehtuurissa; mitä se sisältää ja mitä sillä tarkoitetaan arkkitehtuurikeskustelussa. Näkökulma aiheeseen on arkkitehdin tai kaupunkisuunnittelijan, joka on aloittamassa suunnittelutehtävään liittyen alueen paikka-analyysiä. Työn tavoitteena on selvittää, mitkä ovat paikan henkeen vaikuttavia osatekijöitä, ja miten niitä voi suunnittelun keinoin käsitellä paikan hengen tavoittamiseksi. Lisäksi tavoitteena on hahmotella menetelmärunko paikka-analyysin tekemiselle.

Tutkielmassa taustoitan aihetta ympäristöestetiikkaan tutustuen sekä paikan kokemista ja jäsentämistä käsitteleviin arkkitehtuurin teorioihin pohjautuen. Pääpainona on erityisesti fenomenologinen paikan kokeminen. Lisäksi pohdin paikkaa ja tilaa muodostavien osatekijöiden jäsentämistä kuvallisia perustekijöitä hyväksikäyttäen. Taustoittamisen viimeisenä osana esittelen kaksi olemassa olevaa menetelmää arkkitehtuurin paikka-analyysin tekemiselle ja peilaan niiden tavoitteita ja lähestymistapaa omaani.

Esiteltyyn tausta-aineistoon ja omaan pohdintaani nojautuen esittelen paikka-analyysimenetelmäni. Se perustuu kaksijakoisuuteen: suunnittelupaikan kokemiseen ja analyysiin. Ensimmäisessä vaiheessa tutustutaan paikkaan kohdekäynnillä, jossa omaa kokemusta tarkastelemalla ja siihen liittyviä muistiinpanoja tekemällä luodaan yleiskuva paikan hengen tärkeimmistä osatekijöistä. Toisessa vaiheessa kokemuksen kautta saatua ymmärrystä paikasta analysoidaan sen osatekijöiden kautta. Lisäksi pohditaan paikan hengelle muita mahdollisesti olennaisia tekijöitä, jotka eivät käyneet ilmi paikkaa kokiessa.

Lopuksi kokemiseen ja analyysiin perustuen tehdään johtopäätökset, joilla luodaan perusta suunnittelutyöhön siirtymiselle. Diplomityöni viimeisessä vaiheessa sovellan luomaani paikka-analyysimenetelmää käytäntöön Oulun Hartaanselänrannan alueelle. Dokumentoin ja esittelen kokemustani valokuvien ja paikalla nauhoitettujen huomioideni avulla, minkä jälkeen analysoin tekemiäni havaintoja ja olennaiseksi kokemiani osatekijöitä menetelmääni perustuen. Lopussa pohdin luomani menetelmän ja ottamieni näkökulmien käytettävyyttä ja hyödyntämistä.

http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202005212101.pdf

 

Salmilehto : Metsähallituksen aluemetsänhoitajan virkatalon historiaa ja uudelleenkäyttösuunnitelma

Eeva-Liisa Peteri

Diplomityössäni tarkastelen Metsähallituksen aluemetsänhoitajan vanhaa pihapiiriä, Salmilehtoa, joka sijaitsee Ranualla. Diplomityöni koostuu kolmesta osasta; ensimmäisessä osassa tarkastellaan Metsähallituksen rakennuskantaa yleisesti, toisessa osassa tutkitaan Salmilehdon historiaa ja kolmannessa osassa tehdään uudelleenkäyttösuunnitelma Salmilehtoon. Työ pitää sisällään laajaa arkistotutkimusta, lisäksi olen kerännyt suullista tietoa asianomaisilta, kirjallisuudesta sekä itse kohteesta Salmilehdosta. Kohde on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja edustaa Metsähallituksen katoavaa rakennushistoriallista perinnettä.

Alueen uusi käyttötarkoitus liittyy ensisijaisesti matkailuun ja majoitukseen. Salmilehdon historiaan perehtyminen tukee pihapiirin suunnitelmaa. Tavoitteena on luoda alueelle toteutettavissa oleva suunnitelma, jolla pyritään säilyttämään pihapiirin merkittäviä arvoja ja tehostaa samalla alueen käyttöä. Erilaiset tarinat ja omintakeinen historia antavat paikalle syvyyttä, mitä monet matkailijat arvostavat kohteessa.

Tavoitteenani on lisätä ihmisten tietoisuutta ja uteliaisuutta Salmilehtoon sekä Metsähallituksen katoavaan rakennusperinteeseen yleisesti. Salmilehdolle on tarkoitus luoda tulevaisuus, jossa se olisi mahdollisimman monen ihmisen saavutettavissa ja pihapiirin kulttuurihistoriallinen arvo silti säilyisi. Salmilehtoa ei ole tarkoitus museoida vaan säilyttää sille luontevassa käyttötarkoituksessa, joka voisi tuoda pihapiiriin lisää kerroksellisuutta sekä tarinoita myös jatkossakin. Etenkin pihapiirin yhteisöllisyys, joka sillä on aina ollut tähänkin asti, on tavoitteena säilyttää myös tulevaisuudessa.

http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202005212117.pdf

 

Hirsirakenteinen townhouse : mukautuva kaupunkiasuntokonsepti

Marko Simsiö

Diplomityöni on suunnittelupainotteinen työ, joka pohjautuu Hirsirakenteinen kaupunkiasunto -arkkitehtuurikilpailussa jaetun 1. palkinnon saaneeseen ehdotukseeni. Kilpailun tavoitteena oli löytää erilaisiin suomalaisiin kaupunkiympäristöihin sopivia uudenlaisia hirsitalomalleja. Kilpailuehdotukseni oli hirsirakenteinen townhouse-konsepti, jota olen tässä diplomityössä jatkokehittänyt luonnossuunnittelun tasolla.

Diplomityöni jakautuu kolmeen osaan, joista ensimmäisessä avaan lyhyesti townhouse- ja hirsirakentamisen taustoja sekä nykysuuntauksia. Lisäksi kerron tutkimuksiin pohjautuen suomalaisten tämänhetkisistä asumisen toiveista, sekä pohdin hirsiarkkitehtuurin soveltuvuutta nykyaikaiseen kaupunkikuvaan. Diplomityön toisessa osassa esittelen suunnittelemani townhouse-konseptin. Kolmannessa osassa esittelen luonnossuunnitelmien avulla konseptin soveltamista olemassa olevalla tontille, sekä sen esimerkkiasuntoja.

Suunnitelman tavoitteena on ollut löytää joustava ja muokattava modulaarinen konsepti, jonka arkkitehtuuri voidaan sovittaa erilaisiin kaupunkimaisiin ympäristöihin. Diplomityössä ei synny yhtä tyyppitalosuunnitelmaa, vaan se tarjoaa suunnitteluraamit, joiden avulla voidaan suunnitella konseptin mukaisia rakennuksia erilaisille tonteille. Konseptin tavoitteena on luoda puitteet asukaslähtöiselle ja viihtyisälle asuinrakentamiselle, joka on mittakaavaltaan sekä arkkitehtuuriltaan ihmisläheistä.

http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202005212111.pdf

 

Kohti ympäristövastuullisuutta : eväitä ekokäyttäytymistä edistävään arkkitehtuurisuunnitteluun

Julia Rytkönen

Diplomityöni Kohti ympäristövastuullisuutta — Eväitä ekokäyttäytymistä edistävään arkkitehtuurisuunnitteluun on tutkielma, jossa pohdin kuinka arkkitehtuurisuunnittelulla voidaan vaikuttaa ihmisten käyttäytymisen ympäristövastuullisuuteen.

Maapallon ekologisen kestävyyden takaaminen on monialainen haaste, ja ihmisten elämäntapojen vaikutus ekologiseen kriisiin on merkittävä. Rakennetun ympäristön suunnittelussa ympäristökuormitusten pienentämistä tavoitellaan usein teknisillä ratkaisuilla ja rakennusmateriaalien vähäpäästöisyydellä, mutta kestävän tulevaisuuden saavuttamiseksi myös ihmisten käyttäytymisen muutos on olennaista. Tutkielmassani asetan ympäristökäyttäytymisen tarkastelun ja ohjaamisen suunnitteluhaasteeksi ja kysyn: kuinka arkkitehtuurilla voidaan ohjata ja edistää ekokäyttäytymistä?

http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202004101391.pdf

 

Taiteilijakylä keraamikoille Posion Kirintövaaralle

Nelly Isopahkala

Diplomityöni, Taiteilijakylä keraamikoille Posion Kirintövaaralle, on suunnitelmapainotteinen työ, joka sisältää kuudelle Posion Kirintövaaralle kaavoitetulle tontille suunnitelmat keramiikkataiteilijoille suunnatuista asuin- ja studiotiloista. Suunnittelutyön tilaajana toimi Posion kunta. Varsinainen suunnittelutyö ajoittui vuoden 2019 syyskuusta joulukuuhun, jonka jälkeen kokosin suunnitelmasta diplomityön täydentäen suunnitteludokumentteja sekä lisäämällä työhön kirjallisen osuuden.

http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202004101393.pdf

Tags:

Comments are closed